top of page
  • Facebook
  • Instagram

איך עליתי קילו מאתמול?


שאלה מעניינת: מי שוקל יותר יובל המבולבל או מייקל לואיס? שאלה קשה נכון? יכול להיות שאותו הדבר, יכול להיות אפילו שלואיס שוקל יותר? השאלה מביאה אותנו להבנה כי המשקל הוא לו דווקא הפקטור שמשפיע על המראה. משקל לא מצביע על הרכב הגוף להפך הוא מצביע על כמה כוח אני מפעילה על כדור הארץ (כמו שהסברתי בכתבה ״משקל משקל מי שקל ש.. ״).

אם המשקל שלי יורד אני מפעילה פחות כוח על כדור הארץ אבל למה אם נשים עולות קילו הן מרגישות שחרב עליהן עולמן? והאם הקילו הזה זה באמת שומן?


בואו נדבר קצת במספרים..

ההוצאה האנרגטית של הגוף מתחלקת למספר חלקים:

-הוצאה אנרגטית של קיום הגוף - משתנה בין אדם לאדם (כדי להפעיל את שרירי הנשימה, הלב, המוח, לתפעל את כל המערכות)

-הוצאה על פעילות יומיומית ויזומה - ספורט והליכה יומיומית.

לפני שנחשב חשוב לדעת שקלוריה היא יחידת מידה של אנרגיה בדיוק כמו שס״מ הוא יחידת מידה של מרחק וכן, חשוב לדעת שכדי לעלות קילו של שומן צריך להיות בעודף קלורי של 7800 קלוריות.


דוגמה על אישה:

-אישה מסוימת שורפת ביום מעצם היותה קיימת 1400 קלוריות.

-נניח שהיא מתאמנת פעמיים בשבוע ועושה בממוצע 5,000 צעדים ביום = 3000 קלוריות בשבוע (חשוב לשים לב כי זה המצב אצלה, זה משתנה בין אדם לאדם)

כפי שאמרנו כדי לעלות קילו בשבוע היא צריכה לאכול 7800 קלוריות יותר מהאנרגיה שהיא שורפת, אם כך, נכנס לחישוב מהיר.

היא שורפת בשבוע 1400 קלוריות כפול 7 ימים = 9800 קלוריות

נוסיף לכך את הקלוריות הנשרפות מהפעילות = 12,800

לתוצאה זו נוסיף את מספר הקלוריות לעליה בשומן וכך קיבלנו 20,800 קלוריות בשבוע.

לכן ביום עליה לאכול 2950 קלוריות למשך שבוע כדי לעלות קילו. נמיר את כמות הקלוריות לארוחות מקדונלדס (נצא מנקודת הנחה שארוחת מקדונלדס שווה 750 קלוריות). אם כך על מנת שאותה אישה תעלה קילו בשבוע עליה לאכול 4 ארוחות מקדונלדס ביום למשך שבוע שלם.

מרגישים מבולבלים? כן, באכילה מאוזנת רובנו לא מגיעים לכמות כזו.


״אם כך איך אני עולה במשקל אחרי ארוחה אחת?״ אני מניחה שאתם שואלים.. הסיבה לכך נעוצה בכך שהמשקל תלוי בעוד הרבה גורמים בינהם מלחים, פחמימות, הורמונים כל אלו גורמים לספיחת נוזלים ואגירתם. נוזלים יכולים להוביל לעליה במשקל אך זה לו דווקא אומר שכמות השומן בגופכם עלתה..


הגוף מסרב לרדת במשקל?

דבר נוסף שחשוב ללמוד עליו כשמדברים על משקל הוא סט פוינט. ערכו ניסוי בעכברים עם מנגנוני רעב ושובע תקינים וראו שאם העביסו אותם באוכל (גרמו להם לאכול כמויות גבוהות של אוכל בכוח) או הרעיבו אותם הם פיצו על כך ובסופו של דבר חזרו למשקל שהם היו אמורים להיות בו מלכתחילה ללא התקופה יוצאת הדופן הזו. זאת אומרת בזכות מנגנונים תקינים הם משקלם הראה כאילו הניסוי לא התרחש מעולם. לכן, חוקרים הבינו שיש משקל שהיצור החי קיבל גנטית מהוריו, זהו המשקל שאותו אדם צריך לשקול והתנגדות אליו תמשך זמן קצר עד שיחזור למשקל המקורי.


אבל! בני האדם הם לא עכברים, יש לנו רגשות, אהבות, אירועים והנאות ואצל הרבה מאיתנו מנגנוני הרעב והשובע נעלמים או נמצאים בחוסר מודעות כתוצאה משינויים סביבתיים וחוסר תשומת לב. על כן כל נושא הסט פוינט הופך למסובך הרבה יותר, אדם בעודף משקל משמעותי עקב הרגלים כאלו ואחרים ירגיל את הגוף לסט פוינט אחר. אצל בני האדם לעומת עכברים הסט פוינט לא תלוי רק בגנטיקה אלא גם בסביבה אני מניחה שאתם שואלים האם זה יכול להיות גם הפוך


האם אני יכולה להנמיך את הסט פוינט שלי?

לצערי, אין כאן תשובה של כן ולא- כשאדם נמצא בהשמנה לרוב ממליצים על תהליך של ירידה במשך חצי שנה, שמירה על המשקל הזה למשך חצי שנה נוספת על מנת להרגיל את הגוף למשקל החדש ורק לאחר מכן המשך ירידה או שינוי. אבל אצלנו בני האדם בדרך כלל אם כבר ירדת אז אתה רוצה להמשיך וכשזה יהיה קיצוני הגוף כנראה יתנגד…

אם נייצר תנאים אידיאלים שיוצרים גרעון קלורי כמו פעילות ואוכל שהוא לא צפוף קלורי אולי נצליח לשמור על משקל נמוך. אך, גם כאן זה מאוד תלוי בגנטיקה שלכם, אם הגוף שלכם לא בנוי לזה לא משנה כמה תתאמצו הוא יתנגד.


אם כך, אם אתם רוצים לרדת במשקל אתם חייבים לקחת את זה בחשבון, על מה וכמה אתם מוכנים לוותר בשביל להיות רזים?

 
bottom of page